Duitsland

Lottum ligt min of meer op dezelfde hoogte als Oberhausen, Duisburg, Essen, Bochum, Dortmund en Dusseldorf. Bij elkaar vormen deze steden het Ruhrgebied, een van de grootste aaneen gesloten industriegebieden ter wereld. Een gebied waar we vroeger, op weg naar verre vakantiebestemmingen, zo snel mogelijk doorheen wilde rijden vanwege smok en roet, maar tegenwoordig is het zeer de moeite waard om deze gebieden te gaan bezoeken.

Het Ruhrgebied - in 2010 uitgeroepen tot Culturele Regio van Europa - heeft de afgelopen jaren een grote gedaantewisseling ondergaan en is veranderd van een grauw industriegebied tot een moderne en hippe cultuurmetropool. Er is tegenwoordig veel cultuur te vinden, maar ook natuurschoon en verschillende recreatiemogelijkheden. Er zijn ruim 200 musea, diverse winkelcentra, leuke pretparken en een groot netwerk aan fietspaden. Dit laatste is een erg aantrekkelijke manier om het gebied te verkennen en in het hele Ruhrgebied is het mogelijk om eenvoudig fietsen te huren bij de RevierRad Stations.

Veel informatie is te vinden op de website www.ruhr2010.nl.

Voor de fietsroutes en alle plekken om fietsen te huren: www.route-industriekultur.de http://www.route-industriekultur.de/karte_route_per_rad.pdf

Er zijn een aantal bestemmingen die er uitspringen en die worden hierna verder toegelicht.

Essen

www.ruhr2010.nl/essen.html

Een kleine 80 km van Lottum en het hart van het Ruhrgebied. Er zijn een aantal hoogtepunten waaronder Zollverein XII - een voormalige kolenmijn, het Ruhrmuseum, het Folkwang Museum maar ook het centrum van Essen met haar prachtige Dom en de Oude Synagoge zijn zeer de moeite waard.

Zollverein XII

www.zollverein.de

Bekijk de website en je bent verkocht. Reeds van ver zie je in Essen de 55 meter hoge schachtlift van Zollverein XII. Tot aan 1986 werd hier nog steenkool gedolven, maar sinds de jaren 90 is dit een centrum voor creativiteit en cultuur. Dit vroegere industriële complex staat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst en laat goed de verandering naar een culturele regio zien.

Ruhr Museum

www.ruhrmuseum.de

Op hetzelfde terrein naast Zollverein XII ligt het Ruhr Museum. Ook al in zo’n prachtige oud industrieel complex. Een spektakel om te bezoeken, leuk, interessant en leerzaam voor jong en oud.

Folkwang Museum

www.museum-folkwang.de

Het allereerste museum voor moderne kunst in Duitsland. Nu een ongelooflijk mooi en ruimtelijk museum met een geweldige collectie. Een aanrader voor iedereen.

Duisburg

www.ruhr2010.nl/duisburg.html

Duisburg ligt op 65 km rijden van Lottum. Er zijn daar meerdere leuke en interessante attracties waaronder o.a. Landschaftspark Duisburg-Nord en museum Küppersmühle. Lekker shoppen in het centrum van Duisburg kan natuurlijk ook.

Landschaftspark Duisburg-Nord

www.landschaftspark.de

Misschien wel een van de mooiste en meest bijzondere parken die er bestaan. Een voormalig industriegebied van hoogovens, ertsbunkers, oude industriële hallen en treinsporen waar een natuurpark van is gemaakt. Waar de natuur aan de ene kant de boel mag overwoekeren en aan de andere het contrast tussen natuur en industriële historie zichtbaar blijven. Waarbij je als bezoeker overal in, op en bij mag. Naar boven klimmen in de oude hoogovens - een onvoorstelbaar decor met geweldige uitzichten, duiken in oude tanks of klimmen in de oude ertsbunkers. Voor jong en oud een ervaring die je niet snel zal vergeten.

Museum Küppersmühle

www.museum-kueppersmuehle.de

Een museum voor moderne kunst in oude fabriekshallen. In een mooie buurt met mooie havens en bijzondere winkels, restaurants en cafés.

Oberhausen

www.ruhr2010.nl/oberhausen.html

Oberhausen, vanaf Lottum ± 75 km, is een leuke stad en als winkelen je hobby is dan is CentrO - het grootste winkelcentrum van Europa - een must. De website laat ziet wat er nog meer te doen is maar een van de absolute hoogtepunten - letterlijk en figuurlijk - is de Gasometer.

Overige bestemmingen

Museum Insel Hombroich & Langen Foundation

www.langenfoundation.de/startseite-langen-foundation/

Precies tussen de steden Mönchengladbach - waar ook al een geweldig museum voor moderne kunst is te vinden - en Düsseldorf - behalve een lekkere stad om te shoppen ook al een geweldig museum - ligt Museum Insel Hombroich, op ± 80 km van Lottum. Zonder twijfel een van de meest bijzondere museums ter wereld. Een ecologisch landschapspark met beeldentuinen en paviljoens waar kunst hangt van de grootste kunstenaars ter wereld maar allemaal min of meer zonder bescherming. Met als idee dat schilderijen en beelden ook maar spullen zijn, net zo vergankelijk als de natuur en uiteindelijk ook gewoon zullen vergaan. De spinnen kruipen over een Rembrandt, je moet het zien om het te geloven. Heel erg bijzonder. De lunch die je geserveerd krijgt en die onderdeel uitmaakt van de entree is dat ook, laat je verrassen.

Schloss Moyland, Bedburg-Hau

www.moyland.de

Voor de kunst en natuurliefhebbers: ga naar Schloss Moyland nabij Kalkar op een kleine 70 km van Lottum. Over de snelweg, de weg binnendoor is 30 km korter. Een combi met Xanten (zie bijschrijving hieronder) maakt een geweldige dag uit. Een mooi kasteel waarin de privéverzameling van de gebroeders Van der Grinten is te bewonderen. Met als kern van de collectie het werk van één kunstenaar in het bijzonder: Joseph Beuys, een van de meest spraakmakende en controversiële naoorlogse kunstenaars van het land. Naast het werk binnen zijn er rondom het kasteel prachtige tuinen met een erg mooie beeldencollectie. Zeer de moeite waard en de tocht er naar toe, vooral binnendoor, is dat ook.

LVR-Archeologisch Park Xanten

www.apx.lvr.de/nederlands/welkom/

Binnendoor via het Duitse dorp Geldem maar 37 km rijden. Het grootste archeologisch openluchtmuseum van Duitsland. De voormalige Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana aan de rivier de Rijn. Krijg een idee hoe het er 2000 jaar gelden uit moet hebben gezien en hoe toen het dagelijkse leven zich voltrok in deze stad van meer dan 10.000 inwoners. Een beleving voor jong en oud, leerzaam, bijzonder en mooi.